16 Mayıs 2007 Çarşamba

Tahinli kadayıf


Kayseri'ye taşınmadan önce kadayıfın tahinle bu kadar yakışabileceğini bilmezdim. Ramazan ayında eşim tahinli kadayıfı getirdikten sonra kadayıfın başka halini sevmez oldum.
Marketlerde pratik kadayıfları kullanmak ideal ölçüsüyle rahat ve pratik oluyor.
Kadayıfın bayram tatlısı olması bereketli bir tatlı olmasından kaynaklanıyor herhalde. Küçük aileler için koca tepsi fazla gelebiliyor.Ben hazırlama aşamasında iki küçük tepsi kullanıyorum. Birini dondurucuda ani misafirler için saklıyorum . Şerbetini de cam kaseye koyup dondurucuya atıyorum.Böylece mikrodalgada istediğim sıcaklığa getirmem kolaylaşıyor. Ani bir misafirinizde kolaylıkla kullanabilirsiniz.
Gelelim tarife;

Tahinli,cevizliTel Kadayıf (10 Kişilik)
Malzemeler:
Yarım kilo çiğ tel kadayıf
250 gr tereyağı veya margarin
250 gr ceviz veya fındık
750 gr şeker
4 bardak su
1.5 bardak tahin
HAZIRLANIŞI :
Kadayıf için kenar yüksekliği ortalama 3 santim olan bakır veya alüminyum bir tepsi tercih ediniz.
Marketten aldığınız çiğ kadayıfı önce elinizle iyice ufalayıp dağıtın. (Bu işlem kadayıfın topaç olmasını önler ve daha iyi pişmesini sağlar.) Yağın 200 gramlık kısmıyla tepsiyi yağlayın.
Kadayıfı ikiye ayırın ve yarısını tepsinin her tarafına eşit olacak şekilde dağıtın.
Eşit büyüklükte bir başka tepsiyle, dağıttığınız kadayıfı iyice bastırın.
Dövdüğünüz veya öğüttüğünüz fıstığın hepsini tepsinin üzerine dağıtın.
Kalan kadayıfı yine eşit bir şekilde fıstıkların üzerine kapatın.
Boş tepsiyle yeniden bastırarak pişmesi için fırına verin. (Ocakta da pişirebilirsiniz fakat altı piştikten sonra kadayıfı ters çevirmeniz gerekir.)
Kadayıfı orta sıcaklıkta, üzeri kızarana kadar pişirin. Şayet yüksek hararetli bir fırında pişirirseniz üstü kızarmasına rağmen içi çiğ kalır ve bu lezzeti önler.
Kadayıfın pişme süresi ortalama olarak 20 dakikadır.
Şerbetinin hazırlanışı:
Şerbeti yapacağınız tencereye soğuk suyu boşaltın.
Sonra şekerin tamamını boşaltın ve ısıtmadan soğuk suyun içinde karıştırarak tamamen eritin. (Bu işlemi yapmadığınız takdirde erimeyen şeker tencerenin dibine çöker ve ısınmaya başladığında yanarak tadı acımsı, rengi de sarımsı bir hale dönüşür.)
Şekeri erittikten sonra kaynatın ve istediğiniz kıvama gelip gelmediğini anlamak için kontrol edin. (Bir parmağınızı şerbete değdirip, şerbetsiz parmağınızı şerbetliyle birleştirdiğinizde yapışacak gibi oluyorsa kıvama gelmiş demektir.)
Bu aşamadan sonra ateşin altını kısarak kadayıfı fırından alana kadar kısık ateşte bekletin. Bu, şekerin donmasını önler.
Fırından aldığınız kadayıfın üzerine hazırlamış olduğunuz şerbeti eşit şekilde dökün.
Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
1,5 su bardağı tahin eğer koyu kıvamdaysa biraz sulandıralım.Ceviz veya fındıkla karıştırıp.Ilımaya başlayan kadayıfın üzerine dökelim.
Not: Şerbet kaynatılırken bir küçük limon ilave edilir. Bu, tatlımızın şekerlenmesini önler.

1 yorum:

SANATIM VE BEN dedi ki...

merhabalar bende kayserideyim tahinli tel kadayıf tarifi ararken tabii burada hazırını yiyoruz ama kendim yapmak istedim ve sizinde kayseride olmanız ve tarifi vermeniz çok hoş teşekkürler hoşçakalın...