19 Eylül 2014 Cuma

14 yaş çocuk psikolojisi

Çocuklarımız bu sene 14 yaşında. Onlara nasıl davranacağımızı kestiremiyoruz.
Şimdi bu yaştaki çocuğumuzun genel halini inceleyelim.
13 yaşında iken kendilerinde hâkim olan durgunluk ve ürkeklikten sıyrılarak, dışa dönük bir özellik gösterirler. Aile içinde gülerek, konuşarak aktif faaliyette bulunurlar, pek çok şeyi eleştirirler. Ebeveyn, ergenden istediklerinin onun yararına olduğunu hissettirmeli. 14 yaş ergeni mutluluk psikolojisi içindedir ve kendine güvenir. Gencin yeni oluşan bu güven duygusu içinde olduğu bilinerek ona göre yaklaşılmalı, sorularına sorularla cevap vererek doğruyu bulması sağlanmalıdır.
Tüm bunları yapabilmek sabır işi olsa da sınav senemizde onları anlamaya çalışmak önemli.
Teog anneleri sabırlıdır, teog anneleri çalışkandır, teog anneleri her işin altından kalkar:))))))))) kolay gelsin.....

18 Eylül 2014 Perşembe

Teog koşturması!

Haftaya hızlı başladık. Okulumuz, pazartesi ve çarşamba 18.00 e kadar sürüyor. Salı ve perşembe okul çıkışı dersaneye gidiyor. Bir tek cuma günü normal saatinde eve gelebilecek. Bu tempoda yorulduğunu görebiliyorum. Akşam yemeği ve biraz dinlenme derken saat 9 a yaklaşıyor. Zaten 10 da uykusu gelmeye başlıyor. Yani,evde tekrar yapabileceği sağlıklı 1 saati kalıyor. Duyduğum o günde 500 soru çözen çocuklar bunu ne zaman yapıyorlar anlamadım.
Olay çocukta bitiyor. Ancak o isterse geriye kalan saatlerini iyi değerlendirebilir.
Anafen in konu anlatımlı Din kitabını aldık. Geçen seneki teog1 din sorularına baktığımızda yorum ve bilginin bir arada işlendiği sorular olduğunu gördük. Kaza ve kader, zekat ve sadaka konuları ve hac ile ilgili sorular var. Okulumuzdaki din öğretmenimiz hac konusunun bu sene olmayacağını söylemiş.
Aldığımız kitapta çok güzel anlatmış konuyu. Her gün 15 dakika bakılsa yeterli olur zannediyorum.
Çocuğu sınava giren anneler hep çok zor olacak bu senen demişlerdi. Bana da kolay geldi. Çocuk zaten bütün gün yok. Kendime daha çok vakit ayırabiliyorum. Göreceğiz bakalım ilerideki günler bize düşen zor kısmı olacak mı?

15 Eylül 2014 Pazartesi

2014/2015 dönemi hayırlı olsun!

Okulumuz 2 hafta önce açılmış olsa da kendi adıma bugün başlamış sayıyorum. Öğretmenlerimiz belli oldu. Okulumuzda 10.senemiz olduğu için az çok hangi öğretmenin bize daha çok faydalı olacağını biliyoruz. sevindiğimiz de oldu üzüldüğümüz de...
İlkokul öğretmenimizin daha çok matematik ve fen bilgisi dersine ağırlık vermesiyle başlayan Türkçe ile ilgili sorunumuz geçen sene de devam etmişti  Teog sınavında katsayısı yüksek olduğunu bildiğimden bu sene kızımın Türkçe ile ilgili sıkıntılarını beraber aşmaya karar verdim .
İlk konu olarak okulda fiilimsi leri gördüler. Dilbilgisi ile bir problemimiz yok. Teog sınavında da 4/5 soru çıkmış. Asıl sorunumuz Paragrafta anlam ve cümlede anlam ile ilgili sorularda ortaya çıkıyor. Öğretmenlerimiz ancak kitap okuyarak bu soruları çözebilir dese de kızım bir türlü odaklanıp soruları çözemiyordu.
Geçen hafta başladık beraberce test çözmeye. Anladım ki paragrafı ve cümleyi okurken doğru noktaları tespit edemiyor. Uzun paragrafların can alıcı yerlerini ,üzerinde kısa notlar tutarak okumasını sağladım. Böylece çözemediği soruları anlayarak çözebildiğini fark ettim. Bol bol bu konuyla ilgili test çözerek paragraf çözmenin de bir taktiği olduğunu, uzun metinlerden korkmamasını ve tane tane ilerleyerek okursa şıklarda cevabın ona göz kırptığını anlattım. 20 soruluk testlerde 7/8 yanlış çıkarırken bu sistemle şimdilik 1/2 ye indi yanlışlarımız.Günde sadece 30 dakikamı ayırarak biraz olsun anlamasını sağladım.
Teog1 türkçe sorularını bu linkte bulabilirsiniz. Göz gezdirmenizi tavsiye ederim.
Ben sizin için inceleyip çıkan konu başlıklarını derledim.

Teog1 2013/2014 türkçe konu dağılımı
-öznel yargı
-Söz sanatları (kişileştirme,benzetme,konuşturma,abartma)
- Paragrafta anlam
(Asıl anlatılmak istenen)
(Yazar neyi vurgulamak istemiş tarzı sorular)
-Cümlede anlam
(Amaç-sonuç ilişkisi)
-Zarf tamlayıcısı nedir?
-Yer tamlayıcısı nedir?
-Belirtisiz nesne
-Sıfat-fiil nedir(sıfat-fiil sıfat tamlaması oluşturmuş hangisi)
-Zarf-fiil nedir?
-Yazım yanlışları (noktalama işaretleri. Büyük harf ,küçük harf)



14 Eylül 2014 Pazar

Teog maceramız başlıyor!

Yeni eğitim- öğretim yılı yarın başlıyor. Bununla birlikte teog maceramız da başlıyor. Çocuğu 8. Sınıfa başlayacak olan annelerin ortak kaygıları olduğunu düşünüyorum. Ergenlik dönemine adım atmış çocuklarımızın içsel gerginlikleriyle sınav stresini birleştirirsek ortaya bir bomba çıkmış oluyor. Bloğumda ilk haftalardan itibaren yaşadıklarımızı paylaşalım istiyorum. Ben de biraz olsun dersime çalışıp sınav hakkında edindiğim bilgileri buradan paylaşacağım. Çocuklarımıza bu ilk günlerde git odana çalış demektense sınavın önemini vurgulamak gerekiyor. Hedef belirlemek çok önemli. Hedeflediğimiz liseleri ilk önce gidip görmekle başladık. Geçen sene bu okula girebilen çocukların teog1 ve teog2 sonuçlarını öğrendik. Kendisi de gördü ki öyle kolay bir şey değil. Bu gezilerin bize çok faydası oldu. Bütün annelere tavsiye ediyorum. Eve dönerken kırtasiyede durdurup test kitabı aldırdı bana. Eve gelince de bilgisayarındaki bütün oyunları, telefonundaki onu oyalayan ve dikkatini dağıtan program ve oyunları sildi.
Dersane ve okul zaten gerekli eğitimi veriyor. Ben ne yapabilirim? Otursun çalışsın psikolojisini bırakalım artık. Odasına girdiğinde kaliteli zaman ayırıp dikkatini vererek çalışıyor mu? Buna dikkat etmeliyiz. Çalışmaktan bunaldığı zamanlar onu keyif alacağı aktivitelere yönlendirmeliyiz. Evde cadı teog annesi olmak ikinize de zarar verebilir. Sadece o isterse bunu başarabileceğini anlatmak çok önemli.
Çocuğunuzun elinden geleni yaptığına inanın. Eğer çocuğunuz istediğiniz gibi olmazsa çocuğunuzun elinden gelenin bu kadar olduğunu kabullenin ve çocuğunuza “yeterli çalışmıyorsun, başarılı olamayacaksın” gibi değerlendirici ifadeler kullanmayın. Çocuğunuzun çabasını fark ederek onu takdir edin. Örneğin; “Bu işi yapabileceğini biliyorum. ”Bu yaptıklarını takdir ediyorum.”   ”Kararına güveniyorum.” “Eminim ki bu biçimde çalışmaya devam edersen başarılı olacaksın...” gibi ifadelerle onları destekleyin ...
Teog1 sınavına sadece 71 gün kaldı. Hepimize kolay gelsin.Yorum bırakmayı unutmayın. Birbirimize destek çok önemli.

Not: yarın teog1 türkçe de hangi tip sorular çıkmış. Hangi konulara ağırlık verelim. Teog sınavında türkçe nin önemi.