28 Haziran 2007 Perşembe

Mangallı Tarifler

İstanbul günlerim keyifli geçmeye devam ediyor. Şansıma 50 dereceye varan sıcaklar var. Öğlen saatinde dışarı çıkmaya imkan yok. Ben de mecburen :))) alışveriş merkezlerine gidiyorum.Akşam da serin olur diye deniz kenarları tercihim....
Bu son iki günümde yapmayı istediğim bir sürü şey,görmeyi planladığım bir sürü arkadaşım olmasına rağmen ancak bir kaç tanesine vaktim kalacak. Sıcak ve trafik ,üstüste yapılmış programları gerçekleştirmeme imkan vermiyor. Neyse buna da şükür...
Cumartesi gününden itibaren iç anadolu'nun en güzel etkinliği olan mangallı haftasonlarına başlayacağız.Dostlarla güzel bir mangal sofrası herşeye değiyor. Siz de benim gibi mangal sevenlerdenseniz bir kaç önerim olacak...




MANGAL İÇİN ÖNERİLER
  • Izgara yapmadan önce bir baş kuru soğanı ikiye bölüp sulu kısmını ızgara teline sürerseniz etin ızgaraya yapışmasını engellemiş olursunuz.
  • Çöp şişlerin yanmasını engellemek için iki-üç saat suda beklettikten sonra kullanın.
  • Zamanınız kısıtlıysa eti önce mikrodalga fırında pişirebilir, sonra mangala atabilirsiniz.
  • Mangalda işiniz hem kısa sürecek hem de etin içi daha iyi pişmiş olacaktır.
  • Ateşin kor haline gelmesini beklerken biber ve soğanları mangalda pişirebilirsiniz.
  • Mangalda füme et yapmak istiyorsanız; eti mangalda yarı yarıya pişirin ve ateşten alın.
  • Ateşe ıslak dallar yerleştirin.
  • Eti tekrar mangala alın. Üzerine kubbe biçimli büyük bir kapak kapatın. Kapak dumanı hapsederek etin füme tadı kazanmasını sağlar.
  • Mangalla işiniz bittikten sonra ızgaranın telleri hala sıcakken metal bir fırçayla kazıyarak yemek artıklarını çıkarabilirsiniz.
  • Mangalda balık pişirirken tereyağını ızgaranın üstüne değil, balığın üzerine sürün.
  • Karidesleri şişlere uzunlamasına yerleştirin.
  • Ateşe düşme ihtimalleri azalır ve daha az kıvrılırlar.
  • Sebzelerin içinin iyice pişmesini istiyorsanız önce 3 dakika mikrodalgada pişirin. Üzerlerine zeytinyağ sürüp mangalda bir süre daha pişirin.

TERBİYE HAZIRLAMAK İÇİN 5 KURAL
  • Terbiyeler yemeklerimize verdikleri lezzetin yanında sert et parçalarını da yumuşatırlar. Etinizi terbiye etmek için cam, porselen veya plastik kaplar kullanın.
  • Alüminyum ve diğer metallerden kötü bir tat bulaşabilir. Fazla derin olmayan bir kap kullanırsanız, terbiye daha fazla yiyecekle temas eder.
  • Saatte en az bir kez etinizi çevirmeyi unutmayın. Deniz ürünleri en çok bir saat, kemiği çıkarılmış tavuk göğsü en çok iki saat terbiye edilmelidir. Daha fazla bekletirseniz et dağılır.
  • Sığır etini ise bir gün veya daha uzun süre terbiyede bekletebilirsiniz. Eti terbiye ederken buzdolabında bekletmeye özen gösterin.
  • Oda sıcaklığında zararlı bakteriler çok daha hızlı çoğalır. Artan terbiyeyi etinizi yerken sos olarak kullanmak isterseniz, çiğ etten bulaşmış olabilecek zararlı bakterileri öldürmek için en az 5 dakika kaynatmanız gerekir.

Mangal Tarifleri

MANGALDA SOSLU TAVUK

1 çorba kaşığı sirke

1 su bardağı tavuk suyu

1 su bardağı yoğurt

1 tatlı kaşığı acı sos

1 tatlı kaşığı kırmızı biber

2 çorba kaşığı şeker

2 çorba kaşığı şeker

3 çorba kaşığı ketçap

4 tavuk göğsü

Bir kasede şeker, ketçap, kımızı biber, sirke, acı sos ve tavuk suyunu karıştırın. Birkaç yerinden çizik attığınız tavukları bu sosun içinde yarım saat bekletin. Sostan çıkardığınız tavukları ızgarada pişirin. Üzerine kalan sostan dökerek servis yapın.

TERBİYELİ KUZU ŞİŞ

1 yemek kaşığı acı biber salçası

2 diş sarmısak

500 g kuzu fileminyon

8 adet küçük acı kırmızı biber

Limonun kabuğunu rendeledikten sonra suyunu sıkın ve içine soyulup dövülmüş sarmısağı, biber salçasını katarak karıştırın. Şişlik olarak hazırladığınız fileminyonları, hazırladığınız sosun içine koyarak buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi gün eti sudan geçirin. Şişleri tuzladıktan sonra ızgarada pişirin.

MANGALDA KÖFTE

1 kg. Kıyma

1 yumurta

2 büyük soğan

6 diş ezilmiş sarmısak

Kimyon, kekik Maydanoz Tuz, karabiber

Yarım ekmeğin içi

Kıymanın içine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğanı, ezilmiş sarmısağı, ıslatılıp ufalanmış ekmek içini, ince ince kıyılmış maydanozu, yumurtayı, kimyon, kekik, karabiber ve tuzu katıp 15 dakika kadar yoğurun. Buzdolabında 4 saat bekletin. Istediğiniz büyüklükte parçalara ayırıp ızgarada pişirin.

SARMISAKLI TERBİYE

½ çay bardağı kırmızı şarap

½ çay bardağı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı şeker

2 diş ezilmiş sarmısak

3 çorba kaşığı soya sosu

Kekik Tuz, kırmızı biber

Malzemenin tamamını bir kapta karıştırın. Izgara yapmak istediğiniz etleri hazırladığınız sosun içinde, buzdolabında 2 saat bekletin ve ızgarada pişirin.

SOĞAN SOSU

1 kg. Soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı domates salçası

100 ml. Zeytinyağı (1 çaybardağı)

200 gr. Biber sosu

Tuz Soğanları soyup uzunlamasına dört parçaya bölün ve yağda 5 dakika pembeleştirin. Şeker, salça ve tuzu ekleyip biraz daha kavurun. Sonra sirke katıp ağzı kapalı olarak hafif ateşte 20 dakika,acı sosu katıp ağzı açık olarak 10 dakika kaynatın. Soğuduktan sonra ızgara et veya tavukla servis yapın.

KAYNAK: Superonline.com

Hiç yorum yok: